Inför solförmörkelsen

En solförmörkelse är som en gigantisk blinkning från vår himmelske Fader, som låter oss veta att universum inte kom till av en slump, utan genom perfekt design. Det verkar vara ett verkligt anmärkningsvärt sammanträffande att trots att solen är 400 gånger större än månen, verkar de vara exakt lika stora från denna planet – men bara från denna planet, ganska intressant nog. Nästan som om det var designat på det sättet, som ett fenomen att se och avnjutas från jorden. Och det är för att den designades. Den designades av Gud för vår fördel, inte bara för vår känsla av förundran, utan också som ett tecken. En ledtråd om detta finns i vissa ord – och en enda hebreisk bokstav – som förekommer i 1 Mosebok 1.

Solens diameter (1 3914 miljoner km) är ungefär 400 gånger större än månens (3 474 km), men den är också 400 gånger längre bort från oss (384 400 km jämfört med 149,6 miljoner km). Så när de är på samma plats på himlen kommer månen perfekt att täcka solens omkrets, vilket ger en perfekt förmörkelse.

En total solförmörkelse är ett av de mest respektingivande fenomen som finns att se. Månen döljer solen, men strålar från solen tittar fram runt den svarta skivan och bildar “solkoronan”, eller en krona av ljus och kastar kusliga skuggor och kastar oss in i några sekunders mörker innan de kolossala kloten fortsätter. i sina kurser.

Umbrafilen (förmörkelsefanatiker) David Baron förklarar varför han reser över världen för att fånga varje förmörkelse han kan i ett TED-föredrag om ämnet. Han är inte en andlig man, men medger att hans första upplevelse av en total solförmörkelse förändrade honom för alltid. Han sa,

“Det är den ultimata upplevelsen av vördnad… Sann vördnad är en känsla av förundran och obetydlighet inför något enormt och storslaget är sällsynt i våra liv, men när du upplever det är det kraftfullt. Awe löser upp egot, det får oss att känna oss anslutna, ja, det främjar empati och generositet. Tja, det finns inget mer fantastiskt än en total solförmörkelse.”

Naturligtvis finns det något mer häftigt än en total solförmörkelse, och det är den som skapade hela universum och alla dess krångligheter med kraften av sitt ord! Och han påkallar vår uppmärksamhet på ett kraftfullt sätt.

1 Mos 1:14 Gud sade: “Varde på himlavalvet ljus som skiljer dagen från natten!” De skall vara tecken som utmärker särskilda tider, dagar och år 15 och de skall vara ljus på himlavalvet som lyser över jorden.” Och det skedde så.16 Gud gjorde de två stora ljusen, det större att härska över dagen och det mindre att härska över natten, likaså stjärnorna. 17 Han satte dem på himlavalvet till att lysa över jorden, 18 till att härska över dagen och natten och till att skilja ljuset från mörkret. Och Gud såg att det var gott. 

Gud skapar solen och månen och säger att de ska vara till ”tecken och för årstider och för dagar och år”. Hebreiskan säger för “otot ve moadim” – ett “ot” (otot i plural) är ett tecken eller en bokstav. En “moed” (moadim i plural) är det hebreiska ord som Gud använder för att tala om sina högtider, sina högheliga dagar. Shabbat är också en av Guds “moadim”, och ibland översätter vi det som “bestämda tider”, eftersom ordet också har en betydelse av fast utnämning och till och med öde. Så solen, månen och stjärnorna ska kommunicera till oss som tecken (otot) och informera oss om Guds “moadim” – hans bestämda tider.

I judisk tanke har månen mer ett samband med det judiska folket (budet att markera varje nymåne som början på varje månad, och det faktum att påsken och sukkothelgerna firas vid fullmåne) medan solen är mer kopplade till hedningarna. Den judiska kalendern är mer mån än sol, medan den gregorianska kalendern är mer sol än mån. Vissa rabbiner[1] säger att denna solförmörkelse som ägde rum över USA den 21 augusti 2017, som tog en väg från Oregon till South Carolina, var en uppmaning från Gud att få uppmärksamhet från speciellt Amerika. Det som är intressant är att USA inte hade sett en sådan total förmörkelse som denna från strand till strand på 99 år, men det skulle bara dröja ytterligare sju år innan det hände igen, den 8 april 2024. Den 2017 korsade kontinenten diagonalt från nordväst till sydost, men den kommande solförmörkelsen kommer att göra det motsatta och skapa ett kors över landet.

Här är dock det intressanta, ordet för tecken (ot) är också ordet för “bokstav” på hebreiska, eftersom bokstäver är en form av tecken. De betecknar något och pekar på en mening. Precis som hur vi på engelska kan säga “X markerar fläcken” eller använder ett “X” som en markör eller indikator, så används den hebreiska bokstaven “ת” (tav eller taw) på liknande sätt. Det är bokstaven i det hebreiska alfabetet som också används som ett märke, eller ett tecken. Vi ser detta i

Hesekiel 9:4:”Och Herren kallade till mannen med skribentväskan och sade till honom: “Gå genom Jerusalems gator och sätt ett märke på pannan på de män som gråter och suckar på grund av alla synder de ser omkring dem.”

Vad är hebreiska för ordet “märke” i den här versen? Det står att sätta en “tav” på deras pannor. Gud befaller mannen att sätta en tav, ett märke, på pannan på dem som är upprörda av synd. Dessa människor är noggrant noterade av Gud och markerade med ett tecken.

Tav är en bokstav som också kan användas som tecken, som vår bokstav “X”. Det hebreiska alfabetet har utvecklats under århundradena, och tillbaka på Davids och Salomos tid brukade bokstaven tav faktiskt ritas som ett “X”! Dessutom, längre tillbaka på Abrahams tid, brukade det ritas som ett upprätt kors, så här: “+” . Hur låter det?! En tav brukade vara korstecknet.

Varje hebreisk bokstav har ett numeriskt värde – alef, den första bokstaven, är 1, beit, den andra är 2, och så vidare. När det blir 10 går de upp i tiotal – 10, 20, 30, och så vidare tills vi kommer till 100. När vi kommer till 100 går vi upp i hundratals Tav är den sista bokstaven i det hebreiska alfabetet. Vad är det numeriska värdet på bokstaven tav? 400.

Ännu en slump?! Solen är 400 gånger större än månen, men 400 gånger längre bort, vilket ger oss en förmörkelse då och då. Är det en “tav”, ett “ot” och ett tecken för oss?

Det observerbara underverket av solen, månen och stjärnorna i deras rörelser är så anmärkningsvärt att folk från det förflutna gjorde fel genom att dyrka dessa himlakroppar istället för den som satte dem där. Emellertid visste Job, troligen redan före Abrahams tid, att det var ett allvarligt misstag att göra: Om jag tittade på solen när den skiner eller månen som rör sig i prakt, så att mitt hjärta lockades i hemlighet, och min hand kastade en kyss från min mun, då skulle också detta vara orättfärdighet att dömas, ty jag skulle ha förnekat Gud ovan. (Job 31:26-28)

Nej, Job var rättfärdig, och han visste vem som hade skapat dessa under. Han visste att det bara fanns en som var värd vår dyrkan. När vi njuter av förmörkelsen, Guds blinkning och uppskattar hans verk, må våra tankar och tillbedjan återspegla Jobs ord:

Han ensam breder ut himlen, och trampar på havets vågor; Han gör Björnen, Orion och Plejaderna, och konstellationerna i söder; Han gör stora och outgrundliga saker, undrar bortom antalet. (Job 9:8-10)

Det har hänt mycket intressanta saker på himlen under de senaste åren, med tetraden av blodmånar som faller på de judiska helgdagarna, fenomenet “Bethlehems stjärna” har återuppstått för första gången sedan Yeshuas födelse, och det finns det kommer mera. Nu när vi har tekniken och utrustningen för att bättre förstå vad som händer där uppe, måste vi vara uppmärksamma. Yeshua berättade för oss att det skulle finnas tecken på himlen, i solen och månen och stjärnorna (Luk 21:25) och han sa till oss att “se upp”, när vår förlossning närmar sig. Lyssnar vi? Eftersom amerikaner uppskattar det underliga med denna förmörkelse, kan vi alla fråga Gud vad han har på hjärtat vid denna tid.

[1] Breaking Israel News Major Kommande solförmörkelse ger gudomlig moralisk varning för Amerika, Rabbi Adam Eliyahu Berkowitz, 14 augusti 2017

Uppsnappat från nätet av Janne Ohlin

This entry was posted in Different Stuff. Bookmark the permalink.