Spring ditt lopp

“Ingen är undantagen från plikten att vittna om Jesus. Ingen alls. Bibeln säger att du måste berätta om de underbara saker som den som förde dig från mörker in i Hans underbara ljus har gjort. Han säger att Han tog dig från det, så du ska vittna, du ska berätta för alla om Hans härlighet. Det är en plikt som vi behöver komma ihåg. Bibeln berättar för oss om alla dessa saker och vi måste komma ihåg att de troende är löparna i detta lopp, och ingenstans i Bibeln säger det att vissa kan springa och andra inte. Om Gud kallar dig till sig själv kommer Han också att rusta dig för att springa loppet.

Att springa loppet är att leva ett liv i gudfruktighet och uppfylla uppdraget att vittna om evangeliet om Jesus för människor runt om i världen. Jag tror inte att det är något som endast några få kan göra. Och varför springa, förresten? Varför springa? Varför inte gå? Att springa är något utmanande. Att springa kräver mycket ansträngning. Att springa kräver färdigheter, och att springa beskriver ofta hur vi flyr från världens saker. Vi måste fly från saker. Så det är så vi behöver komma ihåg det.

Bibeln berättar för oss i 1 Korinthierna 9 hur vi ska springa. ‘Vet ni inte att de som springer i ett lopp alla springer, men bara en får priset? Spring på ett sätt så att du kan vinna det, och alla som tävlar om priset är måttfulla i allt. De gör det för att få en förgänglig krona, men vi för en oförgänglig krona. Därför springer jag, inte osäkert, inte som en som slår i luften, utan jag disciplinerar min kropp och gör den undergiven, så att jag, när jag har predikat för andra, inte själv ska bli diskvalificerad.’ Paulus berättar för oss att när du går in på löparbanan ska du inte springa på ett sätt så att du vet att du kommer att förlora från allra första början. Med andra ord kan du inte bara gå och promenera genom det loppet. Du måste springa och springa på ett sätt så att du kommer att vinna.”

Jesus berättade för sina lärjungar i Johannes 14:12 att de skulle göra större gärningar än de hade sett eftersom Han skulle gå till sin Fader. Det de skulle bli rustade att göra skulle vara större än att helbreda sjuka, driva ut demoner, föda folkmassor genom mirakulösa medel, och till och med väcka döda. Vad är den kraften och vad skulle vara resultaten?

Apostlagärningarna 1:8
“Men ni ska få kraft när den Helige Ande kommer över er, och ni ska vara mina vittnen i Jerusalem, i hela Judeen och Samarien och ända till jordens yttersta gräns.”

Detta är det större verk som Jesus hänvisade till, arbetet att vara ett vittne. Alla som blev helade av Jesus dog senare. Alla som blev matade blev hungriga igen. Alla som hade demoner kastade ut från dem och även de som väcktes från de döda dog fortfarande, och deras möte med Jesus mirakulösa kraft förändrade deras liv förvisso. Men det ledde inte nödvändigtvis till frälsning för deras själar.

Många kristna längtar idag efter att se Guds kraft manifesterad på mirakulösa sätt, och tyvärr gör få de saker som leder till att Gud manifesterar sin kraft på sätt som är större än temporära mirakel. Framträdande bland dessa saker är att vara ett vittne.

Apostlagärningarna 2:36-39

“Därför må alla Israels hus veta med visshet att Gud har gjort denne Jesus, som ni korsfäst, både till Herre och Messias.” När de hörde detta blev de genomborrade i sina hjärtan och sade till Petrus och de övriga apostlarna: “Bröder, vad ska vi göra?” Då sade Petrus till dem: “Omvänd er, och låt var och en av er döpas i Jesu Kristi namn till syndernas förlåtelse, så ska ni få den Helige Andes gåva. Ty löftet gäller er och era barn och alla som är långt borta, så många som Herren vår Gud kallar.”

Om gåvan av den Helige Ande ges till alla som kommer till tro på Kristus, då har alla som kommer till tro på Kristus kraften att vara ett vittne för Kristus.

Paulus liknar att vara ett vittne vid att springa en tävling och kämpa den goda trons kamp. Det innebär att det krävs disciplin, som hos en löpare som måste träna och avstå från saker som andra gör som skulle vara skadliga för dem på tävlingsdagen. Han säger att vi inte kämpar som en skuggboxare som slår i luften med sina nävar. Istället disciplinerar kämpen sin kropp så att de inte diskvalificeras. Det Paulus syftade på var att för att delta i de grekiska spelen var varje deltagare tvungen att ägna sig åt 10 månaders träning före sitt evenemang och svära att de hade hållit detta löfte. Om de inte kunde det blev de diskvalificerade.

Det största vi kan göra i livet är att leda andra människor till Jesus, och Han har gett oss sin Ande för att bemyndiga oss att göra det. Ibland kommer det att vara som en tävling – utmattande. Ibland kommer det att vara en kamp att göra det vi är kallade och bemyndigade att göra, men det vi behöver erkänna är att vi alla är kallade att göra det.

Markus 16:15
Och han sade till dem: “Gå ut i hela världen och predika evangelium för hela skapelsen.”

Markus 16:19-20
Sedan Herren hade talat till dem, blev han upptagen till himlen och satte sig på Guds högra sida. Och de gick ut och predikade överallt, och Herren verkade med dem och bekräftade ordet genom de medföljande tecknen. Amen.

Om du vill se Guds mirakulösa kraft manifesterad i ditt liv, gå och berätta för människor om Jesus. All kraft som behövs för att göra det kommer du att ha. Om det är ett kunskapsord, kommer Han att ge det till dig. Om det är skiljekraft du behöver, kommer du att ha det. Om någons helande kommer att få dem att vända sig till Kristus, kan Han till och med göra det genom dig.

Vi har redan uppmaningen att gå ut. Alltför många kristna idag vill se Guds kraft bara för upplevelsens skull. Markus säger att tecknen som bekräftar ordet fanns överallt där lärjungarna predikade.

Gå ut och berätta för människor om Jesus och se vad Herren kommer att göra genom dig!
Även så, kom snart Herre Jesus,

Amir Tsarfati

This entry was posted in Different Stuff. Bookmark the permalink.