Karismatiker och Profetior

Karismatiker och profetior – Don Pirozok

Efter att ha varit en del av den karismatiska rörelsen i över fyrtio år har jag sett det goda, det dåliga och det fula. För närvarande tror en betydande del av karismatikerna på den Helige Andes gåva att profetera. Det är en av de nio gåvorna från den Helige Anden som listas i 1 Korinthierbrevet 12, och bekräftas igen i 1 Korinthierbrevet 14. Den är mycket värdefull när den ges genom inspiration av den Helige Anden på rätt sätt och i rätt ordning. Men under de senaste tjugo åren, och särskilt under det senaste decenniet, har gåvan att profetera varit källan till stor bedrägeri. Tyvärr har denna gåva använts för att rättfärdiga en mängd falska och till och med demoniska praktiker. Många av dessa är helt enkelt mer ockulta eller new age och inte från den Helige Ande. Även i dag fortsätter falska profetiska ord att marknadsföras av många populära röster inom karismatiken.

Vad är problemet? Denna gåva är ingen ersättning för att ledas av den Helige Anden i kristnas liv. Gåvan att profetera är inte gåvan att spå framtiden; ingen kristen behöver ledas av profetior eftersom de redan leds av den Helige Anden i sina liv. “Ty alla som leds av Guds Ande är Guds söner” (Romarbrevet 8:14). När gåvan att profetera används för att styra och förutsäga någons framtid, leder det till stor bedrägeri. Tusentals katastrofala resultat har uppstått från påstådda profeter som manipulerar en persons liv genom att styra dem med hjälp av profetiska förutsägelser. Om Gud redan har visat dig en riktning i ditt liv, och det bekräftas genom ett profetiskt ord, har du redan ett vittnesbörd i din egen ande. Ofta kommer du bara att höra ett profetiskt ord “pumpa upp” en persons kött eller ego och berätta för dem om en sensationell framtid som aldrig kommer att förverkligas.

Vad är motivet? Jag har sett två korrupta motiv: pengar och att skapa en publik eller följarskara. När du blir känd för profetiska ord, visioner, änglamöten, resor till himlen, blir en hel grupp karismatiker benägen att tro på dessa manifestationer. Många karismatikers tankesätt är att dessa är “höjden av andlig utveckling”, även om en person har dålig karaktär. Det faktum att de har visioner och möten med änglar gör att många karismatiker helt enkelt bortser från personens bedrägeri som kommer från deras bristfälliga karaktär. Vi måste förstå att visioner och änglar har blivit en lukrativ pengamaskin inom dessa karismatiska “profeter”. Även efter att de har avslöjats i syndiga utomäktenskapliga affärer, förlåts allt så länge visioner och änglar fortsätter.

Pengar är girighet, publik är ambition, lögner och bedrägeri i Guds och profetians namn är betet. Så länge det fortsätter att finnas en “betalande karismatisk publik” kommer dessa bedrägerier att fortsätta vara väl finansierade och stödda av en lättlurad publik. När du slutar ge någon rätten att leka Gud med ditt liv, kommer din fascination med det övernaturliga att försvinna. Kristna som har suttit under sådana falska profetiska tjänster kommer ofta till insikt och vill inte längre ha något att göra med den karismatiska rörelsen. Många kastar helt enkelt bort gåvan att profetera och blir en del av dem som säger att gåvan att profetera har upphört för dagens tid.

Precis som skolor för det övernaturliga som lär unga kristna att profetera och ha övernaturliga upplevelser. De upphetsar deras kött och gör dem upprörda men ger dem inte en stadig grund i Guds ord och tro och karaktär. När de lämnar dessa skolor för det övernaturliga tror de att resten av kyrkan är tillbakadragen eftersom de inte strävar efter övernaturliga manifestationer hela tiden. Att tro att detta är hur den kristna tron är menad att vara är ren bedrägeri. Många unga människor lämnar helt enkelt tron och kyrkan när de ställs inför den verkliga världen bortom all sensalism i köttsliga skolor för det övernaturliga.

Låt oss inse det, miljontals dollar har investerats i denna typ av falska profetiska karismatiska tjänst. I åratal har det dolt den sanna gåvan att profetera och dess sanna användning genom hela Kristi kropp. I dag kan den hittas där korruption och girighet inte omfamnas, och karismatiker vill följa Jesus Kristus och inte falska profetiska tjänster.

This entry was posted in Different Stuff. Bookmark the permalink.