USA:s rävspel mot Israel uppfyller profetiorna

Vilket hyckleri och rävspel av Obama-Biden som troligen kommer leda till vad profetiorna säger “Dela landet” “Dela staden” = Harmagedon och Jesu tillkommelse.

USA:S Rävspel mot Israel

Ibland är den amerikanska utrikespolitiken det som syns i nyheterna. Alltmer frekvent döljs dock förändringar i politiken från allmänheten eftersom de är oönskade för många amerikaner. Den växande klyftan mellan de politiska mål som Amerika påstår sig följa och de politiska åtgärder som faktiskt genomförs på marken utgör ett växande hot mot Amerikas globala ställning, liksom mot dess demokrati, som förväntas utöva tillsyn över utrikespolitiken genom kongressen. För att bibehålla viktiga allianser måste allierade tro att amerikanska åtaganden kommer att bestå oavsett förändringar i administrationen. För att amerikanska åtaganden ska vara värda det papper de är skrivna på måste allierade tro att Amerika har deras rygg.

Någonstans är klyftan mellan den formella amerikanska politiken och de dolda agendorna som genomförs av amerikanska beslutsfattare mer påfallande och giftig än i Mellanöstern. Detta är sant eftersom kärnan i den amerikanska Mellanösternspolitiken är det faktiska samarbetet med Iran som främjades av Obama-administrationen och införlivades i JCPOA. Obamas reviderade inställning till Iran har i grund och botten lämnat USA med två Mellanösternspolitiker – en som är införlivad i våra allianser och överenskommelser med historiska amerikanska allierade, och en annan som handlar om att överge våra åtaganden gentemot våra allierade för att blidka Iran. Endast en av dessa är verkligen USA:s regionala politik, självklart – politiken som syftar till att etablera Iran som centrum i en ny Mellanöstern. Som ett resultat tjänar amerikanska åtaganden nu till att gaslighta våra allierade genom att uppmuntra dem att föreställa sig att saker förr eller senare kommer att återgå till det normala.

Fokus för klyftan i den amerikanska politiken och gaslightingen av våra allierade är den libanesiska pseudostaten som styrs av Hezbollah, den terrorarmé som kontrolleras av Iran. Genom att hantera “Libanon” kan USA hjälpa till att främja sin iranska partner utan att någonsin hantera Iran direkt – och därigenom kan man fortsätta att gaslighta sina allierade till den grad att de föredrar att tro att USA fortfarande är deras partner.

Den senaste handlingen i Biden-administrationens Mellanösternskabuki-teater är användningen av Libanon för att återkalla USA:s erkännande av Israels suveränitet över Golanhöjderna. Självklart gjordes ingen formell tillkännagivelse av denna stora policyförändring. Istället begravdes den i små bokstäver i FN:s säkerhetsråds omorganisering av UNIFIL, styrkan som formellt säkrar Libanons gräns mot Israel. I en repris av Barack Obamas antagande av säkerhetsrådsresolution 2334 under de sista dagarna av hans andra mandatperiod använde Team Obama-Biden den 31 augusti återigen säkerhetsrådets väg för att överge ett formellt amerikanskt åtagande och genomföra en ny politik med extrem påverkan på Israels säkerhet.

Med UNSCR 2334 antog Obama de så kallade 1967-linjerna som den officiella amerikanska ståndpunkten om Israel och dess konflikt med grannar i Mellanöstern. Resolutionen uppmanade alla stater “att särskilja, i sina relevanta förbindelser, mellan territoriet för Staten Israel och territorierna som ockuperats sedan 1967,” och bekräftade att alla israeliska samhällen som etablerats på territorium “ockuperat sedan 1967, inklusive Östra Jerusalem, saknar rättslig giltighet.” Det innebar att USA hade antagit Israels fienders ståndpunkt om Östra Jerusalem och Judeen och Samarien, liksom om Golanhöjderna.

UNSCR 2334 var tvillingen till UNSCR 2231, resolutionen som Obama använde för att säkra sitt avtal med Iran i säkerhetsrådet. Obamas mål i båda fallen var att kringgå kongressen och binda händerna på sin efterträdare genom att etsa sina preferenser – det som människor gärna kallar hans “arv” – i säkerhetsrådets resolutioner.

Båda delarna av Obamas “arv” sprack av Donald Trump, som gjorde två historiska drag av sitt eget: att flytta den amerikanska ambassaden till Jerusalem och erkänna Israels suveränitet över Golanhöjderna.

När Trump gjorde sitt drag motsatte sig tjänstemän från Team Obama (som nu tjänar i Biden-administrationen) det offentligt. Obamas tidigare ambassadör i Israel, Daniel Shapiro, som för närvarande är Biden-administrationens seniorrådgivare för “Regional Integration,” var särskilt vokal i sitt motstånd mot erkännandet av Israels suveränitet över Golanhöjderna. Faktum är att Shapiro skrev att erkännandet kunde bli ett hinder för en framtida israelisk-saudiarabisk överenskommelse – en linje som erbjöd en förhandsvisning av hur Biden-administrationen skulle vända på Abraham-avtalen för att återinföra Obamas ramverk.

När Biden-administrationen återkom till makten underströk man sin plan att återöppna det amerikanska konsulatet i Jerusalem. Man visade även snabbt sin avsikt att bekräfta Obamas ståndpunkt om Golanhöjderna. I februari 2021 gav utrikesminister Antony Blinken en signal om att administrationen avsåg att ogiltigförklara Trumps beslut och återkalla det under sin mandatperiod. Administrationen fortsatte att tala om Israels “kontroll” (i motsats till “suveränitet”) över Golanhöjderna som en “praktisk” fråga. Frågan om “laglighet” var dock “något annat” som administrationen fortfarande “arbetade med”, som FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield uttryckte det i juni 2021.

Och de arbetade på det. I juni i år vidtog administrationen åtgärder för att bekräfta Obamas arv från UNSCR 2334 genom att utfärda nya riktlinjer till regeringsorgan som avslutade vetenskapligt och teknologiskt samarbete med Israel “i geografiska områden som kom under Israels förvaltning efter 1967”.

Sedan fick Team Obama-Biden hjälp av en part som delade samma mål: Hezbollah. För några månader sedan etablerade Hezbollah en utpost i regionen Mount Dov i Israel, i området på Golanhöjderna som libaneserna kallar Shebaa Farms. Hezbollah iscensatte en fullskalig kampanj kring detta beräknade drag, som pro-Hezbollah-media ramade som ett svar på att Israel utnyttjade Trumps erkännande av dess suveränitet över Golanhöjderna. Syftet med kampanjen, klargjorde Hezbollahs ledare, var att tvinga fram öppnandet av gränsfrågan, från kusten till Shebaa Farms.

Biden-administrationen hade samarbetat med Hezbollah år 2022 när den tvingade Israel att ge efter för terrorgruppens krav och sluta en avgränsningsöverenskommelse för maritima gränser med Libanon. Nu såg man en annan möjlighet att driva en samverkande agenda genom den libanesiska bakdörren.

Fordonet, återigen vid säkerhetsrådet, var UNSC Resolution 2695 som förnyade mandatet för FN:s interimistiska styrka i Libanon (UNIFIL). Först kamouflerade administrationen sitt spel genom att sanktionera en Hezbollah-miljöfrontgrupp, Green Without Borders, som har inrättat observationspositioner längs Blue Line och har använt sina aktiviteter för att hindra israeliska kameror och synlighet längs gränsstaketet.

Administrationen gjorde också ett stort nummer av att upprätthålla en bestämmelse i resolutionen som tillåter UNIFIL att genomföra patruller oberoende, utan samordning eller förhandsauktorisation från de libanesiska myndigheterna – praktiskt meningslöst språk, som bevisades av UNIFILs typiskt dåliga rekord under det senaste året, även om den tidigare resolutionen som förnyade dess mandat uttryckligen auktoriserade det att genomföra oanmälda patruller oberoende.

Området kring UNIFIL:s rörelsefrihet var en framgångsrik schackmatt. Medan den israeliska pressen hyllade det som en seger för israelisk diplomati, märkte ingen, inte ens Israels förbryllade försvarsminister Yoav Gallant, som kom till New York och krävde att resolutionen skulle behålla UNIFIL:s rörelsefrihet, språket i resolutionen som rörde Golanhöjderna, som Biden-administrationen hade godkänt.

I den resolutionen gick den amerikanska regeringen för första gången med på att införa språk i UNSCR som hänvisar till “de ockuperade Shab’a Farms.” Eftersom USA inte anser att gårdarna tillhör Libanon, utan snarare utgör en del av Golanhöjderna, hade Biden-administrationen effektivt omkastat den officiella amerikanska ståndpunkten som erkänner Israels suveränitet över Golanhöjderna, utan att behöva göra en officiell politisk tillkännagivelse – precis som Obama gjorde med UNSCR 2334.

I takt med Golanhöjdernas drag fortsätter Biden-teamet med sin insats i Jerusalem. Som tidigare nämnts har administrationen arbetat för att återöppna det amerikanska konsulatet i Jerusalem, som Trump stängde, och har uttryckt sitt önskemål att ha det i Östra Jerusalem. Dagen innan UNIFIL-resolutionen antogs, berättade anonyma amerikanska tjänstemän för Team Obama-Bidens föredragna israeliska stenograf, Barak Ravid, att återöppna det amerikanska konsulatet var en palestinsk begäran som hade förmedlats till saudierna som en del av en påstådd “mega-affär” mellan kungariket och USA, som skulle innebära saudisk “normalisering” med Israel.

En vecka innan det hade amerikanska tjänstemän genom sin israeliska talesman meddelat att om Netanyahu-regeringen vill ha en överenskommelse med Saudiarabien måste den göra eftergifter till palestinierna. Det vill säga, Biden-administrationen hade infört sin agenda om 1967-linjerna och Jerusalem i den saudisk-israeliska processen och presenterat det som en saudisk förfrågan som var nödvändig för att ge “legitimitet” – genom palestinsk medverkan – till en eventuell överenskommelse med Israel. Vill du ha din “historiska” överenskommelse, Bibi? Skriv under här.

Att denna bekräftelse sker samtidigt som administrationens hemliga “överenskommelser” med Iran – som verkar ha ersatt förevändningen om en formell överenskommelse – är likaså naturligt, i ljuset av den nya uppdelningen av USA:s Mellanösternpolitik mellan historiska åtaganden gentemot allierade och våra faktiska politiker, som syftar till att ersätta dessa allierade med Iran och dess allierade inom avvisande fronten, som Hezbollah och palestinierna. För i grunden var UNSCR 2231 (som låste fast Iran-avtalet) och UNSCR 2334 (som stödde den avvisande arabiska ståndpunkten) två tvillinginitiativ. Att använda palestinierna som ett instrument för att sabotera all rörelse mot fred med Israel är en historiskt etablerad praxis för radikala regimer i regionen. Nu har Team Obama-Biden intagit rollen som avvisande ledare genom att ifrågasätta legitimiteten för Israels gränser och underminera landets försök att närma sig Persiska viken.

https://www.tabletmag.com/sections/israel-middle-east/articles/biden-back-doors-israel

This entry was posted in Different Stuff. Bookmark the permalink.