Depression och Kristen?

Kan man vara deprimerad och vara kristen? Vi har så lätt att i karismatiska kretsar acceptera kroppslig sjukdom men varför inte själisk? Jag känner en pastor som till och med får självmordstankar ibland. Jag vet att den mannen lever ett verkligt rättfärdigt liv utan tvekan och är starkt använd av Gud.

Vi var många år innan Bohuslänsmissionen engagerade i Pastorsteamet i dåvarande Gileadförsamlingen i Göteborg. Det blev ju oundvikligen en del själavårdssamtal och förböner för människor under denna tid. Det var en stark och härlig tid under de första åren med härliga samlingar under väckelsekvällarna på framför allt Tisdagarna. Då var det mycket människor som kom med nöd i sina hjärtan och sökte sig till förbön. Vi fick se Frälsningsunder med Andedop och härliga helandeunder på mötena.


Det brukade komma en kvinna med djup depression hennes man hade dött och det var stor sorg i hennes själ. Hon gick på samtal med psykologer och doktorer för sin djupa depression. Vi bad för henne gång på gång utan synliga resultat. Även Frank Mangs som man kan förstå levde nära Herren och var använd av honom hade djupa depressioner.

Det visade sig att väckelser bröt ut kring Frank Mangs, och ryktet om honom spred sig. Kvevlax, Helsingfors, Göteborg och Oslo var städer som påverkades av hans verksamhet. Människor förvandlades i grunden: de gick in på mötena och kom ut som nya människor.

Samtidigt levde Mangs själv på gränsen. De väldiga kampanjerna varvades med tider av utmattning och ibland depression. Folk drog i honom, ville att han skulle ta ställning för den ena eller andra saken, den ena eller andra rörelsen – men han ville till varje pris undvika kyrkopolitiken. Hans kampanjer var ekumeniska händelser, och själv tillhörde han hela livet Finska missionsförbundet.

Jag har själv läst alla Frank Mangs böcker och man måste ju slås av förundran när man läser om Guds närvaro i hans liv. Men bara ett kort tag efteråt kommer han in i djupa depressioner! En sak är då säkert Gud var lika närvarande under depressionerna som annars. Jag tycker det är väldigt starkt att läsa om själavård har alltid varit intresserad av ande-själ-kropp hur vi funkar som människor.

Jag har även lyssnat till massor av själavårdsundervisning av Sven Reichman och andra förkunnare från utlandet. Det ligger en del på vår hemsida att lyssna till. (Gud gjorde under när vi spelade in dessa serier)

Om du lider av en depression eller en annan sjukdom skall du veta att: Gud bryr sig verkligen om ditt lidande! Men du kan undra vart är nu Gud? Satan kan komma och beskylla dig falskt! Men hur det än är så är Gud med dig precis som han alltid har varit även om du inte kan känna det.
Du behöver inte ropa högt Gud har redan läst dig som en öppen bok! Han lyssnar till ditt hjärtas bedrövelse och nöd.

Psa 25:14 HERREN umgås förtroligt med dem som fruktar honom, sitt förbund gör han känt för dem. 15 Mina ögon ser alltid upp till HERREN, ty han drar mina fötter ur nätet. 16 Vänd dig till mig och var mig nådig, ty jag är ensam och betryckt. 17 Mitt hjärtas ångest är stor, för mig ut ur min nöd!
Ser du vad David skriver här? Hur nära han är den depressiva känslan.

Gud umgås förtroligt med dem som fruktar honom!Men så är han i djup ångest!

De överandliga kommer aldrig att kunna förstå depressioner det går över deras huvud. Här är allt andligt och kan lösas med kvicka förböner jag har själv varit där och tänkt liknande. Men så enkelt är det inte men det tog många år för mig att komma underfull med det. Många tycker till och med att det är skamligt att en kristen skall behöva gå till psykolog.

Vi rådde en kille med djup ångest att besöka en psykiatrisk klinik vi hade kontakt med hans pappa. Hans pappa var mycket orolig för killen så han kontaktade kliniken. Killen fick medicin och redan efter någon månads behandling var han frisk och mådde bra igen. Vår egen erfarenhet av människor i ångest är att själavård ibland bara är ta tid sitta ner och lyssna och visa medlidande. Det är precis vad det handlar om just själen och själv kan jag känna mig väldigt dämpad i själen när jag jobbat nätter. Ut i skogen med kameran är medicin för mig. Att ha fina vänner är något jag uppskattar mer och mer med åren att få vara med dem och bara umgås är styrkande.

På mitt arbete på Betelskeppet får man lyssna till människor som verkligen mår dåligt. Man vandrar från hytten ut och röker 1 gång i timmen hela natten. Att säga till en sådan människa att jag har varit där själv och visa medlidande kan kanske rädda honom från självmord. Ett vänligt ord betyder mer än vad du någonsin kan ana.

Jag vill avsluta med ett citat från en av Sven Reichmans själavårdskurser. Han berättar om en man i djup depression som upplevde det som att Gud hade lämnat honom. Han tyckte att han var en fullkomligt värdelös kristen som misslyckats i allting. Då får Sven R genom Andens ingivelse ställa honom en fråga.

SR: Vill du ha Jesus Kristus som din Herre och tillhöra honom?
Mannen: Ja det vill jag!

SR: Vad bra men då är du ju Kristen för det står att:
Joh 6:44 Ingen kan komma till mig, om inte Fadern som har sänt mig drar honom, och jag skall låta honom uppstå på den yttersta dagen.

SR: Du är ju här för att fadern drar dig till Jesus! Det här är den Nåd som är tillgänglig för dig just nu för stunden!

Jag vet att Sven Reichmann fick vara en stor välsignelse för många människor även för mig betydde hans böcker mycket. Jag kan sakna Sven R ibland det var bara så naturligt att han fanns där med sin Marianne. Det var en stor sorg för många när han lämnade världen.

Jag vill slutligen be här för mina vänner! Käre Gud du som känner allas hjärtan o tankar. Jesus jag ber dig att gå in och lindra betryck och ångestfyllda hjärtan just nu. Så vill jag be dig Herre att du leder de ensamma till ett andligt hem där de kan finna vänner….

JANNE OHLIN – GÖTEBORG

This entry was posted in BIBLE STUDY, DISCERNMENT. Bookmark the permalink.