proklamationen av sann tro

Tron på Jesus Kristus är en tro som inte vacklar för att han är alltid fast. Han är oföränderlig det är vi som kastas mellan mörker och ljus men aldrig Gud.

Jak 1:17 Allt det goda vi får och varje fullkomlig gåva är från ovan och kommer ner från ljusens Fader, hos vilken ingen förändring sker och ingen växling mellan ljus och mörker.

Så vår tro är alltså relaterat till hans ljus i våra hjärtan och aldrig till något vi har i oss själva.

Biblisk tro handlar alltså aldrig om vår egen möjlighet och förmåga. Nej det handlar om vårt eget hjärtas öppenhet mot Jesus Kristus och hans ord.

Mat 13:23 Men det som såddes i god jord är den som hör ordet och förstår, och som bär frukt, hundrafalt och sextiofalt och trettiofalt.

Här använder Jesus det hebreiska ordet Shema vilket egentligen betyder 3 saker samtidigt.
1/Lyssna
2/Förstå
3/Göra

Ett hjärta som är öppet för Guds ord är ett hjärta som har god jord. Det är Guds åkerfält.
1 Kor 3:9 Ty vi är Guds medarbetare, och ni är en Guds åker, en Guds byggnad.

Det är alltså bara ett lyssnade överlåtet hjärta som kommer att förstå Guds ord. Paulus beskriver processen i Rom 10.

Rom 10:17 Alltså kommer tron av predikan och predikan i kraft av Kristi ord.

I den engelska översättningen blir det tydligare
Rom 10:17 So then faith cometh by hearing, and hearing by the word (RHEMA) of God.

Vår tro som alltså skall vara vår drivkraft på vår väg kommer av de här 3 stegen vi visat ovan. 1/Lyssna 2/Förstå 3/Göra och handla.

Men själva processen och tillväxten kommer av att Guds ord uppenbaras för våra hjärtan. (RHEMA) Det är alltså när det skrivna ordet blir levande för oss och vi förstår det som det skapar en ny drivkraft i våra liv som bibeln kallar för tro. Den äkta tron är alltid inriktad på Jesus Kristus och aldrig på oss eller våra verk.

Lägg märke till hur Emmausvandrarna fick en helt ny drivkraft i hjärtat när Herren förklarade skrifterna för dem = Rhema!

Luk 24:32 Och de sade till varandra: “Brann inte våra hjärtan när han talade med oss på vägen och öppnade Skrifterna för oss?” 33 De bröt genast upp och vände tillbaka till Jerusalem, där de fann de elva och de andra lärjungarna församlade,

Ordet tro som är Pistis på grekiska betyder två saker som måste finnas med om tron är äkta:
1/ Trofasthet och Trohet
2/ Övertygelse och överbevisning

Paulus säger att han brinner av en helig eld från Gud. Han beskriver hur den tron skall beröra människor så att de också får samma tro. Vi kan förstå att äkta tro alltid gör saker och ting ”För Jesu skull”

2 Kor 11:2 eftersom jag brinner av iver för er med den eld som kommer från Gud. Jag har trolovat er med en enda man, för att föra fram en ren jungfru inför Kristus. 3 Men jag är rädd för att liksom ormen med sin list bedrog Eva, så skall också era sinnen fördärvas och vändas bort från den uppriktiga och rena troheten mot Kristus. 4 Ty om någon kommer till er och predikar en annan Jesus än den vi har predikat, eller om ni tar emot en främmande ande eller ett främmande evangelium som ni tidigare inte tagit emot, då fördrar ni det bara alltför väl.

Jag är också rädd för att många idag har så dålig grund i bibeln så att man inte förstår hur fienden arbetar. Lägg märke till att när ormen bedrar så presenterar han en kopia istället för originalet. Detta tog jag upp i min undervisning om Ormen som mästerförfalskaren.

Herren har visat oss att det här är exakt vad som händer nu i många församlingar som inte är vakande. En annan Jesus kommer in och eftersom denne kopia även kan utföra under och tecken så blir vi väldigt hänförda. Men lägg märke till att samma hänförelse drog guldkalven också igång under ökenvandringen.

parousia6

Janne Ohlin / Göteborg

 

This entry was posted in BIBLE STUDY and tagged , , , , . Bookmark the permalink.