KRISTUS ÄR MENINGEN MED ALLT

Givetvis kan man inte få rum med Guds vilja och hela hans rådslut i en liten andakt så här men jag skall göra ett försök att beskriva det.

Varför finns vi till egentligen? Vi diskuterade det ofta på festerna innan jag blev frälst.
Min kompis sa att det är den största sagobok som skrivits. Men jag har aldrig vågat säga något emot Gud jag har alltid haft respekt för bibeln.

Vad säger bibeln egentligen om: Guds vilja! Logos! Varför finns vi till? Vart är du på väg?
Guds vilja med hela skapelsen.  Gud skapade i och igenom Kristus (Begynnaren) allting både osynligt som synligt.

Kol 1:12 Med glädje skall ni då tacka Fadern, som har gjort er värda att få del i det arv som de heliga har i ljuset. 13 Han har frälst oss från mörkrets välde och fört oss in i sin älskade Sons rike.14 I honom är vi friköpta och har fått förlåtelse för våra synder. 15 Han är den osynlige Gudens avbild, förstfödd före allt skapat. 16 Ty i honom skapades allt i himlen och på jorden, det synliga och det osynliga, tronfurstar och herradömen, makter och väldigheter. Allt är skapat genom honom och till honom.17 Han är till före allting, och allt består genom honom. 18 Han är huvudet (KUNGEN) för sin kropp, församlingen. (UTKALLADE) Han är begynnelsen, den förstfödde från de döda, för att han i allt skulle vara den främste.

Mörkrets välde (Rike)
Ljusets och Sonens (Rike)

Hur länge får då mörkrets rike påverka jorden och människor? Jo det finns en tidpunkt beredd av Gud när ondskans makt stoppas.

Upp 10:6 och svor vid honom som lever i evigheternas evigheter, vid honom som har skapat himmelen och vad däri är, och jorden och vad därpå är, och havet och vad däri är, och sade: “Ingen tid (CHRONOS) skall mer givas, 7 utan i de dagar, då den sjunde ängelns röst höres, när det sker att han stöter i sin basun, då är Guds hemliga rådslut fullbordat, i enlighet med det glada budskap som han har förkunnat för sina tjänare profeterna.”

timglas

Grekiska ordet “Chronos” betyder alltså löpande tid. Så precis som ett stoppur kommer tiden att stoppas. Eller som ett timglas där sanden runnit ur.

Guds rådslut och vilja skall fullbordas. Vad är det Gud håller på med? När du vet det kan du svara på frågan i PS 2 Varför tänker folken på jorden uppror mot Gud?

EF 1: 9-10 Gud har bestämt att Jesus Kristus skall vara kung och samla allt i himlen och på jorden in under ett huvud (= KUNG)

Änglarna som inte föll (KATASTROFEN)
De troende i Kristus som inte faller i (KATASTROFEN)

Jag skall senare förklara vad jag menar med “Katastrofen”
Det är dessa som är kvar i Guds vilja och därmed blir frälsta eller hur?
1/ Kungen kommer tillbaka
2/ Änglarna som inte föll kommer med honom
3/ De skall hämta de ”Utvalda”

Mat 24:31 Med starkt basunljud skall han sända ut sina änglar, och de skall samla hans utvalda från de fyra väderstrecken, från himlens ena ända till den andra.
Ljusets änglar skall alltså hämta Ljusets söner. Det är dessa som inte tillhör mörkret (1 Tess 5) Det här kan inget mänskligt öga eller tanke se: Gud måste säga: Varde Ljus i våra hjärtan!

1 Kor 2:9 Men vi känner, som Skriften säger, vad ögat inte har sett och örat inte hört och människohjärtat inte kunnat ana, vad Gud har berett åt dem som älskar honom.10 Ty för oss har Gud uppenbarat det genom sin Ande. Anden utforskar allt, också djupen i Gud.11 Vem vet vad som finns i människan utom människans egen ande? Så vet heller ingen vad som är i Gud utom Guds Ande.12 Men vi har inte fått världens ande, utan den Ande som är från Gud, för att vi skall veta vad vi har fått av Gud.

Varför talar Paulus i samma termer som i skapelsens första vers? Jo för redan där uppenbaras Planen.

1 Mos 1:1 I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. 2 Jorden var öde och tom, (Heb: BLEV ÖDELAGD GENOM EN KATASTROF) och mörker var över djupet. Och Guds Ande svävade över vattnet. 3 Gud sade: “Varde ljus!” Och det blev ljus. 4 Gud såg att ljuset var gott, och han skilde ljuset från mörkret.

Begynnaren är Kristus som Kungen
Himmelen = ”Det översta det högsta”
Det jordiska = ”Det lägre det under”

satan

Det blev en ”Katastrof” eller en ”Förstörelse” när Satan och hans änglar gjorde uppror och kastades ut. Jesus (Kungen) sa: Att han själv såg Satan kastas ner från himlen som en blixt (LK 10:18)

Vi ser alltså Himmelriket eller Guds Riket startar.
1/Änglarna gör uppror
2/Det blir en Katastrof eller Kaos
3/Det blir en dom

Vi ser samma mönster komma mitt bland Guds bekännande skara på Jorden.
1/ Det kommer ett uppror (Ps 2)(2 Tess 2)
2/ Det blir en katastrof
3/ Det blir en dom

”Förödelsens styggelse” Kan översättas när ni förstår ”styggelsen som orsakar katastrofen” upphöjs till en position den inte skall ha. ”Styggelse är vedervärdig mat” (Lära) MT 24:15 (2 Tess 2)

Då kan vi förstå varför Paulus undervisar som han gör ”Det stora avfallet eller upproret måste komma först” – Då gäller det att förbli i ljuset eller under kungen för där är liv.

Joh 1:1 I begynnelsen var Ordet (LOGOS) och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. 2 Han var i begynnelsen hos Gud. 3 Genom honom har allt blivit till, och utan honom har inget blivit till, som är till. 4 I honom var liv, och livet var människornas ljus. 5 Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det.

Kommentar: Ordet Logos kan även betyda Plan och någons Vilja (Guds)

Herren visat oss flera gånger att en katastrof är på väg! Det är ett uppror på gång på jorden men det måste komma först sa Paulus. Låt mig slutligen läsa 1 Tess 4 som kopplar ihop med 1 Tess 5 där alla termer om 1 Mos 1:1 är skrivet.

1 Tess 4:15 Vi säger er detta enligt ett ord från Herren: vi som lever och är kvar till Herrens ankomst skall alls inte komma före de insomnade. 16 Ty när en befallning ljuder, en ärkeängels röst och en Guds basun, då skall Herren själv stiga ner från himlen. Och först skall de som dött i Kristus Jesus uppstå.17 Därefter skall vi som lever och är kvar ryckas upp bland moln tillsammans med dem för att möta Herren i rymden. Och så skall vi alltid vara hos Herren.

Vi som bevarar livet eller ljuset och kommer undan katastrofen V 15 + V 17
Vi ser alltså de i ljuset! Vi ser Guds änglar + De som bevarat ljuset bli ett under en Kung.

Men dessa andra då vem gör de sig ett med? Det är därför 2 Tess 2 skrivs för Paulus förklarar vidare.

2 Tess 2:9 Den laglöses ankomst är ett verk av Satan (Mörkret) och sker med stor kraft, med lögnens alla tecken och under 10 och med all slags orättfärdighet som bedrar dem som går förlorade, eftersom de inte tog emot sanningen och älskade den, så att de kunde bli frälsta.11 Därför sänder Gud en kraftig villfarelse (Mörker) över dem så att de tror på lögnen 12 och blir dömda (Avskiljda) alla dessa som inte har trott på sanningen utan njutit av orättfärdigheten.

Kungen över Mörkret samlar alltså in under ett huvud allt i himlen (Som föll) och alla som faller i kristenheten in under ett huvud. (Laglöshetens hemlighet) Detta är ju exakt som Guds hemlighet EF 1:9-10 fast precis tvärtom.

parousia6

Janne Ohlin / Göteborg

 

 

 

 

 

 

This entry was posted in BIBLE STUDY and tagged , , , , . Bookmark the permalink.