Det är bevisligen Israels land

Landet Israel har varit befolkat av det judiska folket sedan 2000 f.Kr. Här är en tidslinje, om du inte redan visste att det är deras hemland, som utsett av Jahve:

1900 f.Kr: Abraham utses av Gud som judendomens fader. 1900 f.Kr: Isak, Abrahams son, styr över Israel. 1850 f.Kr: Jakob, son till Isak, styr över Israel. 1400 f.Kr: Mose leder folket ut ur Egypten och tillbaka till Israel. 1010 f.Kr: Kung David förenar de 12 stammarna till en nation. 970 f.Kr: Kung Salomo, son till David, bygger den första tempelstrukturen i Jerusalem. 930 f.Kr: Israel delas upp i två riken, Israels rike och Juda rike. 800-talet f.Kr: Profeternas uppkomst, Guds budbärare. 722 f.Kr: Israels rike erövras av assyrierna. 605 f.Kr: Juda rike erövras av babylonierna. 586 f.Kr: Salomos tempel förstörs av babylonierna. 539 f.Kr: Perserna erövrar babylonierna och tar kontroll över Israel. 538 f.Kr: Judarna återvänder från exilen till Israel. 520 f.Kr: Templet återuppbyggs. 450 f.Kr: Reformerna utförs av Esra och Nehemja. 433 f.Kr: Malaki markerar slutet på den profetiska eran. 432 f.Kr: Den sista gruppen judar återvänder från exil. 333 f.Kr: Grekerna erövrar det persiska riket. 323 f.Kr: Egypten och Syrien tar kontroll över Israel. 167 f.Kr: Hasmonéerna återtar Israel, och judarna styr självständigt. 70 f.Kr: Romarna erövrar Israel. 20 f.Kr: Kung Herodes bygger det “tredje” templet. 6 f.Kr: Jesus Kristus föds i Betlehem. 70 e.Kr: Romarna förstör templet.

Efter det var folket fångar för romarna, bysantinerna, araberna och korstågen. Genom alla dessa händelser fortsatte det judiska folket att leva i Israel. Antalet varierade från århundrade till århundrade, men det fanns aldrig en tid då judarna inte bodde i landet. De stannade, byggde sina samhällen, uppfostrade sina familjer, utövade sin tro och led av många utomstående härskare, men de höll alltid fast vid sin tro. Det är vad som har upprätthållit dem, även nu.

År 1948 etablerade FN staten Israel, judarnas nation. Köp inte de palestinska lögnerna om att de har rätt till landet. Det är helt enkelt inte sant. Jahve kommer också att skapa ett sätt för sitt utvalda folk att leva i Israel, precis som han har gjort i tusentals år. Be för Israels folk.

Janne Ohlin – Göteborg

This entry was posted in Different Stuff. Bookmark the permalink.