Rättfärdighet och Dom

DOMSÖNDAGEN (Sv kyrkans texter)
2019-11-24 Domsöndagen – Kristi återkomst Joh 5:22-30, Dan 7:9-10, Upp 20:11-21:5, Ps 102:26-29

Joh 5:22 Inte heller dömer Fadern någon, utan hela domen har han överlämnat åt Sonen 23 för att alla skall ära Sonen liksom de ärar Fadern. Den som inte ärar Sonen ärar inte heller Fadern, som har sänt honom.24 Amen, amen säger jag er: Den som hör mitt ord och tror på honom som har sänt mig, han har evigt liv och kommer inte under domen utan har övergått från döden till livet.25 Amen, amen säger jag er: Den stund kommer, ja, den är nu inne, när de döda skall höra Guds Sons röst, och de som hör den skall få liv.26 Ty liksom Fadern har liv i sig själv, så har han gett åt Sonen att ha liv i sig själv.

Efter min frälsning på Linneahuset blev jag kallad till rättegång, detta låg som en börda över mig. Jag var tvungen att möta rätten det fanns ingen annan utväg som man sår får man skörda. Men jag visste ju att Gud var med mig så jag var inte ensam.

En advokat mötte upp Sven Olof (Föreståndaren) och mig i Norrköping. När vi gick in i rättssalen satt domare samt åklagare. Jag fick villkorlig dom alltså frikänd på vissa villkor. Dessa villkor var ju egentligen Guds vilja för mitt liv nämligen fortsatt rehabilitering på behandlingshemmet. Herren visste givetvis om detta för innan hade han sagt till mig: Jag vill att du skall vara här och jag skall ta hand om resten. Han som leder konungarnas hjärtan som vattenbäckar (Ord 21:1)(1917)

En präst sa en gång: En stor hjälp att kunna förstå bibelns teologi är att kunna se det som en rättegång i högsta domstolen.

< Du ser en Domare
< Du ser en Advokat
< Du ser en Åklagare

Människan står nu inför domen med en lång skuldlista och den växer. Domaren som vet allt har ju redan fällt domen över oss en gång: Ni skall döden dö! När vi då vandrar bort ifrån Gud läggs mer och mer till på vår skuldlista.

Rom 2:5 Genom ditt hårda och obotfärdiga hjärta samlar du på dig vrede till vredens dag, när Guds rättfärdiga dom uppenbaras.

För att ett fall skall kunna tas upp igen i den högsta domstolen krävs ju att nya bevis framkommit i fallet som leder till en frikännande dom. Rättfärdighet handlar om en frikännande dom i en rättegång. Vårt fall kan alltså tas upp på nytt säger bibeln därför att det framkommit nya bevis i fallet.

Rom 1:16 Jag skäms inte för evangelium. Det är en Guds kraft som frälser var och en som tror, först juden och sedan greken.17 Rättfärdighet från Gud uppenbaras i evangelium, av tro till tro, som det står skrivet: Den rättfärdige skall leva av tro.

Evangeliet uppenbarar alltså det bevis vi behöver för att vårt fall skall tas upp på nytt igen så att säga. Det står att beviset är fördolt så det måste avtäckas för våra ögon först. Så när vi får se den hemligheten genom trons ögon blir den en Guds Kraft som frälser och förvandlar oss. Guds hemlighet är Jesus Kristus och vad han har gjort för oss.

Kol 2:14 och strukit ut det skuldebrev som med sina krav vittnade mot oss. Det har han tagit bort genom att spika fast det på korset.

Evangelium är gömt i gamla testamentets skrifter! Paulus evangelium handlar om GT förklarat. Den som inte förstår evangeliet kommer att försöka komma undan domen genom gärningar (RELIGION)

Domen närmar sig för Laodicea vad var deras bekännelse! Eller skall vi säga det med andra ord! Vad berömde de sig av? Egenrättfärdighet! De ägde ett yttre sken utan inre realitet (2 Tim 3:5)

< De tolkade bibeln på sitt sätt!
< De berömde sig och lyste av sina egna gärningar!
< Men Gud sa att de var både blinda och nakna

Jer 9:23 Så säger HERREN: Den vise skall inte berömma sig av (SKINA) sin vishet, den starke inte av sin styrka och den rike inte av sin rikedom. 24 Den som vill berömma sig, (SKINA) han skall berömma sig av (SKINA) att han har insikt och känner mig: Att jag är HERREN, som verkar med nåd, rätt och rättfärdighet på jorden. Ty däri har jag min glädje, säger HERREN.

Här ser vi saker som inte håller i domen! Alltså de saker som den nakne och blinde försöker komma inför Gud med. Det imponerar säker på människor men inte på Gud. (Visdom – Styrka – Rikedom)

Sen kan vi frimodigt redan nu träda upp inför Guds ansikte. Men då är det inte vårt eget ljus vi skiner av utan Herrens. Vi kan berömma oss av honom därför att. Lägg märke till att allt startar med en beröring av Gud i våra liv.

1/ Han känner mig (YADA – Berörd av) att Jag är Herren
2/ Herren ger Nåd!
3/ Herren Dömer!
4/ Herren ger en frikännande dom här på Jorden
5/ Detta är vad som behagar mig säger Herren

Detta är ju exakt det vi läste i Joh 5:22 Inte heller dömer Fadern någon, utan hela domen har han överlämnat åt Sonen.

Vi läser ofta omedvetet kanske in att bibelns orättfärdighet gäller Judarna som försökte nå rättfärdighet genom lagen. Men vi finner samma sak hos dem som sa Herre Herre i Mt 7 – Det går inte heller att berömma sig och ha sin sin drivkraft i Karismatik. Vi läste nyss om Laodicea som på samma sätt berömde sig av det yttre skenet. Det vi har så svårt att kunna förstå är att mörkret uppträder som ljus och bara han kan skilja det åt.

 

Det är detta Paulus beskriver här!
2 Kor 4:6 Ty Gud som sade: Ljus skall lysa fram ur mörkret”, han har låtit ljus lysa upp våra hjärtan, för att kunskapen om Guds härlighet, som strålar fram i Kristi ansikte, skall sprida sitt sken.7 Men denna skatt har vi i lerkärl, för att den väldiga kraften skall vara Guds och inte komma från oss.

Här ser vi att vi att den som fått blicka in i sanningen berömmer sig av det sanna ljuset Jesus Kristus. Men det samtidigt förminskas vi till enkla lerkärl. Här ser vi alltså vägen uppenbarad som leder till frälsning. Då kan vi precis som Paulus berömma oss av Jesu Kristi kors.

Varför det? Jo det är ju det nya bevis vi behöver för att vårt fall på nytt skall tas upp i den nya rättegången i HD (Rom 1:16-17)

1 Kor 1:18 Ty detta budskap om korset är en dårskap för dem som blir förtappade, men för oss som blir frälsta är det en Guds kraft.

2 Kor 4:3 Är vårt evangelium dolt, så är det dolt för dem som går förlorade. 4 Ty den här tidsålderns gud har förblindat de otroendes sinnen så att de inte ser ljuset som strålar ut från evangeliet om Kristi härlighet han som är Guds avbild.

Heb 9:27  Och liksom det är bestämt om människan att hon en gång skall dö och sedan dömas 28 så blev Kristus offrad en gång för att bära mångas synder, och han skall en andra gång träda fram, inte för att bära synd utan för att frälsa dem som väntar på honom.

Det finns stora två begrepp för tid som Gud använder
1/ Kronos = En löpande tidsaxel.
2/ Kairos = Bestämda händelser på denna löpande tidsaxel.

Gud har alltså bestämt exakt hur många år timmar och minuter världen som vi ser den med våra ögon skall bestå. När tidens timglas runnit ut så kommer alltså den rättfärdige domaren som aldrig kan göra fel eller ljuga på himlens skyar han som bestämde hur mycket sand det skulle vara i timglaset. Nu vill jag läsa från 1917 års översättning….

Upp 10:5 Och ängeln, som jag såg stå på havet och på jorden, lyfte sin högra hand upp mot himmelen 6 och svor vid honom som lever i evigheternas evigheter, vid honom som har skapat himmelen och vad däri är, och jorden och vad därpå är, och havet och vad däri är, och sade: “Ingen tid (KRONOS) skall mer givas, 7 utan i de dagar, då den sjunde ängelns röst höres, när det sker att han stöter i sin basun, då är Guds hemliga rådslut fullbordat, i enlighet med det glada budskap som han har förkunnat för sina tjänare profeterna.

TIDERNAS OCH HÄNDELSERNAS KLIMAX
När människans högmod når sin topp och när jordens kungar har bildat en världsregering.
Psa 2:1 Varför rasar hednafolken, varför tänker folken fåfängliga tankar? 2 Jordens kungar reser sig och furstarna rådslår med varandra mot HERREN och hans Smorde 3 Låt oss slita sönder deras band och kasta av oss repen.

Vi ser idag hur den sanne Jesus Kristus drivs bort från skolor och arbetsplatser medan TV och Media godkänner ”En annan Kristus”. En Kristus som vi vill ha honom en som absolut inte dömer någon. Kommer ni ihåg vad Ormen sa i Eden: Ingalunda skall ni Dö! Nej ni skall bli som Gud (Kristus)

Jesus sa själv att när ni ser detta så är tidernas och händelsernas klimax nära.
Mat 24:1 När Jesus lämnade templet och var på väg ut, kom hans lärjungar fram och visade honom på tempelbyggnaderna.2 Men han sade till dem: “Ni ser allt detta. Amen säger jag er: Här skall inte lämnas sten på sten. Allt skall brytas ner.” 3 När Jesus sedan satt på Oljeberget och lärjungarna var ensamma med honom, gick de fram till honom och frågade: “Säg oss: När skall detta ske, och vad blir tecknet på din återkomst och den här tidsålderns slut?” 4 Jesus svarade dem: “Se till att ingen bedrar er. 5 Ty många skall komma i mitt namn och säga: Jag är Messias, och de skall leda många vilse.

När den här andre Jesus tagit över då kommer alltså den sanne Jesus.
Dan 7:9 Medan jag såg på djuret sattes troner fram, och den Gamle av dagar satte sig ner. Hans kläder var snövita och håret på hans huvud var som ren ull. Hans tron var av eldslågor och hjulen på den var av flammande eld. 10 En ström av eld flöt ut från honom. Tusen gånger tusen tjänade honom och tio tusen gånger tio tusen stod inför honom. Han satte sig ner för att döma och böcker öppnades.

Men den som förstår vad Gud gjorde i Jesus Kristus på Golgata behöver inte vara rädd att dömas här.

Jes 53:3 Han var föraktad och övergiven av människor, en smärtornas man och förtrogen med lidande, lik en som man skyler ansiktet för, så föraktad att vi räknade honom för intet. 4 Men det var våra sjukdomar han bar, våra smärtor tog han på sig, medan vi höll honom för att vara hemsökt, slagen av Gud och pinad. 5 Han var genomborrad för våra överträdelsers skull, slagen för våra missgärningars skull. Straffet var lagt på honom för att vi skulle få frid, och genom hans sår är vi helade.

Jag vill avsluta här med att läsa ett stycke av A Frostensson från Svenska Psalmboken nr 289. (Vers 4)

O döm oss, Herre, frisäg oss i domen. I din förlåtelse vår frihet är. Den sträcker sig så långt din kärlek vandrar bland alla mänskor, folk och raser här. Guds kärlek är som stranden och som gräset, är vind och vidd och ett oändligt hem.
> Det är en frihet och förlåtelse du har med dig!
> Det är en kärlek som är med oss och som kan beröra andra!

Jag skall aldrig glömma en riktig bråkstake på båten men plötsligt kom Guds kärlek över mig. Jag gick ut och höll om honom och sa: Jag önskar dig Guds välsignelse! Det blev knäpptyst i matsalen! Allas ögon var på oss! Jag visste att detta var någonting jag inte ägde själv. Det var samma kärlek som sträckte ut handen till mig fast jag inte förtjänande den. Det är kärleken som ger och ger och inte kräver något för sig själv.

Det här innehåller en mer full bild av den predikan Janne Ohlin höll i Emanuelskyrkan i Kungsbacka 24/11-2019

 

 

 

 

This entry was posted in BIBLE STUDY. Bookmark the permalink.